Vilnius per olandiško dirbtinio intelekto prizmę

Įsivaizduokim nerealią situaciją, kad Vilniaus miesto savivaldybėje pradeda dirbti žmonės, kuriems rūpi miestas ir jo žmonės. Jie inicijuoja kapitalinį Vilniaus senamiesčio gatvių sutvarkymą remiantis užsienio praktika ir visiškai atsisakant sovietinio paveldo. T.y. sukuriama autentiška aplinka, dauguma gatvių sumažintas arba panaikintas automobilių tranzitas; vietoj asfalto trinkelės, akmenys, brukas; automobilių juostos būtų adekvataus pločio ten kur eismas didesnis, o kitur būtų bendra erdvė kai viskas viename lygyje (kaip Pilies g.). Senamiestis būtų panašus į senamiestį, o ne intensyvaus eismo tranzitinį rajoną, sumažėtų automobilių, padaugėtų pėsčiųjų, nes pagaliau būtų patogu ir malonu vaikščioti, klestėtų verslai.

Kol kas svajonės lieka svajonėmis ir tenka gyventi su tuo, ką turime. Miestai.net forume pamačiau pasidalinta nuoroda į dar vieną dirbtinio intelekto kuriančio paveiksliukus puslapį – https://dutchcyclinglifestyle.com/. Įvedamas adresas, gaunamas google street view vaizdas ir dirbtinis intelektas sukuria olandišką aplinką.

Pabandžiau su labiausiai man senamiestyje nepatinkančiomis Tilto ir aplink ją esančiomis gatvėmis. Nors DI dažnai nusigrybauja (jis dar mokosi, atleistina), po kiek laiko pavyko gauti padorius rezultatus.

Įrašo apačioje yra apklausa, palikite savo nuomone!


Tilto gatvė. Vietoj asfalto jūros ir siauručių šaligatvių DI nupiešė mano jau minėtą gatvę kurioje viskas – tiek važiuojamoji dalis, tiek šaligatvis – viename lygyje, o trinkelės sukuria autentiškumo ir jaukumo jausmą.

Prieš:

Po:


Parkavimo aikštelė prie ligonių kasų. DI paliko tik siaurą pravažiavimą automobiliams likusią erdvę skyręs pėstiesiems ir želdiniams kurioje galėtų įsikurti kavinių lauko staliukai ir panašiai.

Prieš:

Po:


K. Sirvydo gatvė prie Rašytojų sąjungos. Vėl gi trinkelės, viskas viename lygyje. Panaikinus automobilių tranzitą gatvė liktų pėstiesiems kurioje DI kaip tik nupiešė mano prieš tai minėtus lauko staliukus.


Esmę supratot. Pateikiau kelis pavyzdžius, galite patys pažaisti. Ką manot apie tokius pokyčius? Pasidalinkite savo nuomone.

4 komentarai “Vilnius per olandiško dirbtinio intelekto prizmę

    1. AsValdas tuoj dar daugiai asfalto pavarys senamiesty, panaikins kilpinį eismą ir bus jaukus senamiestis. Pro automobilio langą.

      Patinka

  1. Tai kilpinis eismas jau faktiškai nebeegzistuoja nuo Nato susitikimo, kai neliko jokių fizinių barjerų. Važiuoja masiškai pro plytas, pro ištisines nebaudžiami. AksValdas jei ir nuims ženklus, mažai gal kas bepasikeis.

    Patinka

Parašykite komentarą