Koks buvo pavasaris prieš 10 metų?

Štai pagaliau ir atėjo paskutinė žiemos diena. Deja, kol kas jokių pavasario ženklų apart nutirpusio sniego mieste nesimato ir kurį laiką dar nesimatys, nes žadami vėsūs orai beveik visą kovo mėnesį. Nepaisant to, rytoj jau kalendorinis pavasaris, o tai reiškia, kad su kiekviena diena vis labiau artėjama prie šilumos ir tikros pavasario pradžios. Todėl ta proga šiek tiek pasiknaisiojau po internetus ir savo archyvus, kad galėčiau šiek tiek papasakoti apie vieną labai šaltą pavasarį. Tikėkimės šiais metais nieko panašaus nepasikartos.

Nelabai daug ką prisimenu apie 2013 metų pavasarį, tačiau atmintyje ypač ryškiai išliko vienas atsiminimas bei kelios mano darytos nuotraukos. Puikiai prisimenu dieną kuomet buvo pakankamai šilta, nes važinėjau dviračiu su megztiniu, daug kur sniegas jau buvo praktiškai nutirpęs, tačiau įvažiavęs giliau į mišką tarsi persikėliau erdvėje į snieguotą žiemą.

Mano darytos šios dvi nuotraukos puikiai iliustruoja šį mano pasakojimą. Darytos tą pačią dieną valandos ar kelių valandų skirtumu. Tarp šių dviejų Sapieginės miško vietų vos kilometras.

Bandžiau rasti interneto platybėse šiek tiek informacijos ir straipsnių apie tų metų pavasarį, tačiau informacijos labai nedaug.

2013 kovo 26 dienos straipsnis ateinančiomis dienomis žadėjo tokius orus: Antradienį bus nepastoviai debesuota. Kritulių nenumatoma. Pūs nestiprus šiaurinių krypčių vėjas. Aukščiausia temperatūra bus 0–4 laipsniai šilumos. Trečiadienį bus nepastoviai debesuota. Sniego tikimybė bus maža. Kai kur plikledis. Vėjas šiaurinių krypčių, 2–7 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 6–11, vietomis iki 15 laipsnių šalčio, aukščiausia dieną 0–5 laipsniai šilumos. (šaltinis)

Apie kovo mėnesį rašoma ir šiame straipsnyje (šaltinis): Šaltesnis nei įprasta kovo mėnesis XXI a. buvo tik du kartus – 2005 m. ir 2006 m. Ir net tais, palyginus šaltais 2005 m., dienomis neigiama temperatūra kovo mėnesį laikėsi iki mėnesio vidurio, o antroje mėnesio pusėje termometrų stulpeliai pakildavo virš nulinės padalos. O šiemet jau antra mėnesio pusė, bet teigiamų temperatūrų dienomis dar retai pasitaiko.

LHMT rašo: Vėliausiai pavasario atėjimas stebėtas balandžio 11 dieną (2013 metai) (šaltinis). Meteorologijoje pavasario pradžia laikomas pastovus vidutinės paros oro temperatūros pakilimas virš 0 °C.

Įdomiausia buvo skaityti vieno efoto.lt vartotojo prisiminimus po savo nuotraukomis. Viską galima paskaityti ČIA (komentarų skiltyje), o aš įdėsiu įdomiausias ištraukas.

Puikiai pamenu 2013 vėlykas – kovo 31 dieną. Kaip dabar atmenu – buvo ~0°C, apsiniaukę, ir buvo 30-40 cm sniego. Dar pamenu kad Vingio parke buvo prilipdyta 1.5 m aukščio vėlykinių kiaušinių iš sniego – neblogas vaizdelis buvo!

Ir panašūs ant ribos minusiniai orai išsilaikė iki balandžio 10 dienos! Tada galų gale atslinko šiltas anticiklonas iš pietų ir, kasdien šviečiant saulei, temperatūra nuo balandžio 10 iki 14 dienos jau siekdavo +7-10°C. Sniegas ėmė sparčiai tirpti, bet nepamirškime kad jo buvo daugiau nei 30 cm.

Įdomus biologinis faktas – nors 2013 pavasaris prasidėjo itin vėlai, tačiau užtat pavasariniai procesai vyko labai sparčiai – jau po 2 savaičių nuo pirmų drugių aptikimo, gegužės 1 dieną (dar kai kur buvus sniego!) dauguma medžių jau buvo smarkiai sužaliavę, ir jau net kai kur žydėjo ievos!

Vieni iš įspūdingiausių dalykų tais metais buvo medžių lapų ypač greitas augimas – balandžio 26-27 dienomis per 48 valandas kaštonų lapai padidėjo net 80-100 cm2 !!!

Žemiau įdedu dar kelias savo darytas nuotraukas iš to šaltojo pavasario.

2013 kovo 21 diena. Jei ne data būtų galima pagalvoti, jog lauke vis dar gili žiema.

Balandžio pirmąją gamta iškrėtė tikrą pokštą – gausybę sniego.

Balandžio šeštoji Antakalnio kapinėse atrodė taip – su pusnimis iki kelių.

Vienas komentaras “Koks buvo pavasaris prieš 10 metų?

Parašykite komentarą